Проблеми рентабельності сільськогосподарського виробництва України - Куліш, І.М. (Вісник економічної науки України, 2013)
Розглянута динаміка рентабельності сільськогосподарського виробництва в Україні у період за 1990- -2011 рр., визначені основні чинники впливу на неї. Проведене порівняння ефективності роботи сільськогосподарських підприємств та фермерських господарств за напрямами виробництва у регіонах України. Співставлені показники зміни цін на продукцію сільського господарства та цін на матеріальноехнічні ресурси. Наголошено на необхідності проведення аналізу формування закупівельних цін на сільськогосподарську продукцію індивідуальних господарств. В статье рассмотрена динамика рентабельности сельскохозяйственного производства в Украине в 1990–2011 гг., определены факторы влияния на нее. Проведено сравнение эффективности работы сельскохозяйственных предприятий и фермерских хозяйств по направлениям производства в регионах Украины. Сопоставлены показатели изменения цен на продукцию сельского хозяйства и цен на материально-технические ресурсы. Подчеркнута необходимость проведения анализа формирования закупочных цен на сельхоз продукцию индивидуальных хозяйств. In article dynamics of profitability of agricultural production in Ukraine during the period since 1990-2011 is considered. Factors of influence on it are defined. Comparison of overall performance of the agricultural enterprises and farms in the production directions in regions of Ukraine is carried out. Indicators of change of the prices for production of agriculture and the prices for material resources are compared. Need of carrying out the analysis of formation of purchase prices of agricultural production of individual farms is noted.