Сучасний стан і перспективи розвитку виробництва та переробки олійних культур в Україні - Аранчій, В.І.; Перетятько, І.В. (Економічний вісник Донбасу, 2013)
У статті розглянуто основні тенденції та перспективи розвитку ринку олійних культур у масштабі краї ни та світу, наведено основні закономірності розвитку олійножирової галузі України. Досліджено організаційно-виробничу структуру олійно-жирової галузі України та визначено особливості складових її елементів. Ефективність галузі в цілому залежить від економічної ефективності роботи підприємств з виробництва та переробки насіння олійних культур. У статті досліджено показники економічної ефективності вирощування олійних культур, динаміку цін та обсягів переробки олійних культур в Україні. В статье рассмотрены основные тенденции и перспективы развития рынка масличных культур в масштабе страны и мира, приведены основные закономерности развития масложировой отрасли Украины. Исследована организационно-производственная структура масложировой отрасли Украины и определены особенности составляющих ее элементов. Эффективность отрасли в целом зависит от эффективности работы предприятий по производству и переработке семян масличных культур. В статье исследованы показатели экономической эффективности выращивания масличных культур, динамика цен и объемов переработки масличных культур в Украине. The article reviews the main trends and prospects of oilseeds in the scale of the country and the world, the basic laws of oil industry in Ukraine are considered. organizational and production structure of oil and fat industry of Ukraine are investigated. The effectiveness of the whole industry depends on the economic efficiency of enterprises for the production and processing of oilseeds. The article examines indicators of economic efficiency of growing oilseeds, changes in prices and volumes of oilseeds in Ukraine.