Competitive intelligence and counter-intelligence: the adjacent plane of security of the enterprise - Pushak, Ya.Ya.; Zhyvko, Z.B. (Економічний вісник Донбасу, 2013)
The article discusses the intersection of competitive intelligence and counter-intelligence as components of economic security. It proves that the documentation of the legal status of trade secrets and confidential information reinforces its protection. The article describes three common methods of criminal attacs on information of commercial or banking secrets and discusses ways of their localization. У статті розглянуто площину перетину функцій конкурентної розвідки та контррозвідки підприємства як складових системи економічної безпеки підприємства. Доведено, що документальне забезпечення правового статусу комерційної таємниці та конфіденційної інформації на підприємстві сприятиме надійному її захисту як у випадку розголошення відповідних відомостей працівниками підприємства, так і цілеспрямованими діями конкурентів щодо її викрадення. Виділено три групи типових способів злочинних посягань на відомості, що становлять комерційну або банківську таємницю та запропоновано шляхи їх локалізації; розроблено структурну модель контррозвідки підприємства. В статье рассмотрена плоскость пересечения функций конкурентной разведки и контрразведки предприятия как составляющих системы безопасности предприятия. Доказано, что документальное обеспечение правового статуса коммерческой тайны и конфиденциальной информации на предприятии будет способствовать надежной ее защите как в случае разглашения соответствующих сведений работниками предприятия, так и целенаправленными действиями конкурентов по ее похищению. Выделены три группы типичных способов преступных посягательств на сведения, составляющие на коммерческую или банковскую тайну и предложены пути их локализации; разработана структурная модель контрразведки предприятия.