Сільський вчитель Наддніпрянської України: деякі аспекти соціально-професійного портрету (друга половина ХІХ – початок ХХ ст.) - Коляда, І.А. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2010)
Статтю присвячено реконструкції соціально-професійного портрета сільського
вчителя Наддніпрянської України другої половини ХІХ – початку ХХ ст., з’ясуванню
соціального, правового та матеріального становища останнього, характеристиці
його повсякденних проблем та переживань. В статье сделана попытка реконструкции социально-профессионального портрета сельского учителя Надднепрянской Украины второй половины ХІХ – начала ХХ в.,
определению его социального, правового и материального статуса последнего, характеристике его повседневных проблем и переживаний. The article has reconstructed social and professional portrait of rural teachers in the
Ukrainian department of Russian empire in the second half of 19th - beginning of the 20th
centurycentury, defi nition its social, legal and fi nancial status, characteristics its everyday
problems.