Єдиновірство в Ізмаїльсько-Бессарабській старообрядницькій єпархії в ХІХ – першій половині ХХ ст. - Кучерявенко, І.Ф. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2010)
У статті висвітлюються основні методи впровадження єдиновірства в Ізмаїльській старообрядницькій єпархії. Аналізуються причини невдалих спроб цього запровадження з боку офіційної церкви.
Досліджуються взаємовідносини російських старообрядців із офіційною владою
та церквою. Визначається роль старообрядницького населення у духовній та матеріальній культурі Південної Бессарабії. В статье рассматриваются основные методы внедрения единоверия в Измаильско-Бессарабской старообрядческой епархии. Анализируются причины неудачных попыток
этого внедрения со стороны официальной церкви.
Исследуются отношения русских старообрядцев с официальной властью и церковью. Определяется роль старообрядческого населения в духовной и материальной
культуре Южной Бессарабии. A complex of the problems, related to becoming, development and liquidation of Izmail diocese,
which existed on South Bessarabii territory in ХІХ – beginning ХХ st. is considered in article.
Achievements of our historiography in sphere of staroobryadchestvo during the fi rst half
of XІХ – beginning the XXI centuries are analyzed.
Causes of liquidation of the Izmail diocese are determined. Educational, theological and
missionary activity of clergy of staroobryadchestvo diocese is lighted.