Детермінуючі чинники участі представників православного духовенства у процесі формування і активізації наукового потенціалу у сфері джерельної евристики та історичної регіоналістики (кінець XVIII ст. – 1860-ті рр.) - Степаненко, Г.В. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2010)
Основна увага у пропонованій статті зосереджується на виявленні і класифікації чинників пошукової та літературно-наукової діяльності представників православного духовенства у сфері історичних досліджень, а також визначенні і аналізі існуючої інтелектуальної градації суб’єктів означеної діяльності. Основное внимание в предложенной статье уделено выявлению и классификации факторов поисковой и литературно-научной деятельности представителей духовенства в сфере исторических исследований, а также определению и анализу существующей интелектуальной градации субъектов указанной деятельности. The focus of the proposed article is identifying and classifying factors and the search of literary and scientifi c activities of the clergy in the fi eld of historical research, as well as the identifi cation and analysis of the principles of the existing intellectual gradations of subjects of such activities.