Сторінки з історії кріпосної інтелігенції (київський період творчої діяльності художника-реставратора Федора Солнцева) - Крижановська, О.О. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2010)
Стаття присвячена історії кріпосної інтелігенції як помітному соціальному й
культурному явищу в історії ХVІІІ – першої половини ХІХ ст. Зокрема, розкрито київський період діяльності одного з її представників – Ф.Г.Солнцева, що пройшов шлях
від кріпака до академіка й особистого радника Миколи І у всіх питаннях, що стосувалися старожитностей. Статья посвящена истории крепостной интеллигенции как заметном социальном и культурном явлению в истории ХVIII – первой половины XIX в. В частности,
раскрыто киевский период деятельности одного из ее представителей – Ф.Г.Солнцева,
прошедший путь от крепостного к академику и личного советника Николая I во всех
вопросах, касающихся древностей. Article is devoted to the history of the intellectuals-serfs as a visible social and cultural
phenomenon in the history of eighteenth – early nineteenth century. In particular, disclosed
Kyiv period of one of its representatives – FG Solntseva that has gone from serf to academic
and personal advisor Nicholas I in all matters pertaining to antiquities.