Вплив заміни Кобальту Ванадієм на умови взаємодії у системі Sm₂(Co,V)₁₇–H₂ - Булик, І.І.; Пилат, М.В. (Металлофизика и новейшие технологии, 2017)
Методами диференційної термічної та Рентґенової фазової аналіз досліджено фазові перетворення у стопах Sm₂Co₁₆,₈₁V₀,₁ ₉, Sm₂Co₁₆,₄₃V₀,₅₇ та Sm₁,₆Co₁₆,₇₇V₀,₅₇ під час звичайного та солід-гідрування, диспропорціонування (ГД) за тиску водню у 1,5–4,2 МПа та температури до 950°C. Методами дифференциального термического и рентгеновского фазового анализов исследованы фазовые превращения в сплавах Sm₂Co₁₆,₈₁V₀,₁ ₉, Sm₂Co₁₆,₄₃V₀,₅₇ и Sm₁,₆Co₁₆,₇₇V₀,₅₇ при обычном и солид-гидрировании, диспропорционировании (ГД) под давлением водорода 1,5–4,2 МПа и при температуре до 950°C. Phase transformations in the Sm₂Co₁₆,₈₁V₀,₁ ₉, Sm₂Co₁₆,₄₃V₀,₅₇ and Sm₁,₆Co₁₆,₇₇V₀,₅₇ alloys are investigated by means of the differential thermal and X-ray phase analyses during conventional and solid hydrogenation, disproportionation (HD) treatment under hydrogen pressure of 1.5–4.2 МPа and temperature up to 950°C.