Системні основи інтелектуального аналізу геопросторових даних - Путренко, В.В. (Системні дослідження та інформаційні технології, 2015)
Здійснено оглядове дослідження наукового напряму інтелектуального аналізу геопросторових даних (ІАГД). Виявлено основні передумови формування цього напряму і його зв’язок із геоінформатикою, системним аналізом та інтелектуальним аналізом даних. Проведено бібліографічне дослідження зарубіжних і вітчизняних публікацій в галузі ІАГД. У ході дослідження подано визначення ІАГД, виявлено основні завдання, функції та етапи його проведення, визначено коло перспективних напрямків розвитку та його зв’язок з підтримкою ухвалення рішень у регіональному управлінні. Із використанням ІАГД методів кластеризації гарячих точок проведено дослідження перевищення гранично допустимих концентрацій урану в підземних водах на території України на основі даних геологічних зйомок і виявлено зони обмеженнями використання підземних вод. Проведено обзорное исследование научного направления интеллектуального анализа геопространственных данных (ИАГД). Выявлены основные предпосылки формирования этого направления и его связь с геоинформатикой, системным анализом и интеллектуальным анализом данных. Проведено библиографическое исследование зарубежных и отечественных публикаций в области ИАГД. В ходе исследования было дано определение ИАГД, выявлены основные задачи, функции и этапы его проведения, определен круг перспективных направлений развития и его связь с поддержкой принятия решений в региональном управлении. С использованием ИАГД методов кластеризации горячих точек проведено исследование превышения предельно допустимых концентраций урана в подземных водах на территории Украины на основе данных геологической съемки и выявлено зоны ограничениями использования подземных A survey of geospatial data mining (GSDM) research was conducted. The basic prerequisites for the emergence of this research area and its relation to geoinformatics, systems analysis, and data mining were discovered. A bibliographic study of foreign and Ukrainian publications in the field of GSDM was conducted. During this study, a definition for GSDM was provided. The main tasks, functions and stages of GSDM were identified, range of promising directions of development GSDM and its relationship to support decision-making in the regional administration were determined. The study of exceeding the maximum permissible concentrations of uranium in groundwater in the territory of Ukraine on the basis of geological survey was conducted using GSDM clustering hotspots analysis methods and areas with limited use of groundwater were detected.