Завдання контуру стратегічного управління ефективністю бізнес-процесів в організації - Романенков, Ю.О.; Зєйнієв, Т.Г. (Системні дослідження та інформаційні технології, 2015)
Комплексно досліджено внутрішньоорганізаційні чинники і закономірності, які безпосередньо формують стійкі конкурентні переваги і що прямо впливають на стратегію організації. Запропоновано схему контуру стратегічного управління ефективністю бізнес-процесів в організації на основі оптимізаційного механізму генерації стратегій. Сформульовано завдання контуру стратегічного управління, які потребують подальшої формалізації в рамках запропонованої схеми управління, а саме: моніторингу зовнішнього оточення; оцінки інерційності системи; синтезу та аналізу; забезпечення прогностичного супроводу процесу прийняття управлінських рішень; забезпечення засобами інформаційного супроводу процесу прийняття управлінських рішень; оцінки ризиків реалізації управлінських рішень в умовах невизначеності. Комплексно исследованы внутриорганизационные факторы и закономерности, непосредственно формирующие устойчивые конкурентные преимущества и прямо влияющие на стратегию организации. Предложена схема контура стратегического управления эффективностью бизнес-процессов в организации на основе оптимизационного механизма генерации стратегий. Сформулированы задачи контура стратегического управления, которые нуждаются в дальнейшей формализации в рамках предложенной схемы управления, а именно: мониторинга внешнего окружения, оценки инерционности системы; синтеза и анализа; обеспечения прогностического сопровождения процесса принятия управленческих решений; обеспечения средствами информационного сопровождения процесса принятия управленческих решений; оценки рисков реализации управленческих решений в условиях неопределенности. The publication is devoted to comprehensive study of internal company factors and patterns, while directly forming stable competitive strengths and influencing the company strategy. A scheme of the structure of the strategic management of business process performance in a company based on the optimization mechanism for generating strategies has been proposed. The problems of structure of strategic management have been established, herewith these problems require further formalization within the framework of the management scheme being offered, namely: a task of monitoring the external environment, a task of estimation system’s response time; synthesis and analysis tasks, a task of forecasting support of management decision making; a task of providing with means of information support for management decision making; a task of risk evaluation for implementing management decisions under conditions of uncertainty.