Управління ризиками корозійної небезпеки як чинник сталого розвитку промислових підприємств - Белопольський, М.Г.; Корольов, П.В. (Економічний вісник Донбасу, 2017)
Розглянуто питання управління інноваційною діяльністю щодо підвищення корозійної захищеності основних фондів підприємства. Для розкриття економічної сутності заходів протикорозійного захисту запропоновано класифікаційні ознаки циклів розвитку основних фондів за умов корозійної небезпеки або корозійної захищеності, які визначають норму доходності систем протикорозійного захисту конструкцій (СПЗК). Підкреслено необхідність прийняття збалансованих рішень, спрямованих на технологічне оновлення та подовження ресурсу промислових об’єктів.Сталий розвиток промислового потенціалу вимагає відтворення основних фондів підприємств. Аналіз статистичних даних свідчить, що інвестиції в розвиток основних фондів здійснюються, переважно, за рахунок власних коштів підприємств. Запропоновано процесно-орієнтований підхід до формування інновацій у сфері захисту від корозії з урахуванням розробленої класифікації інвестиційних ризиків. Доведено, що для формування системи корозійно-економічного обліку слід використовувати індекс рівня ризику корозійної захищеності. Збільшення корозійної захищеності конструкцій дозволяє зменшити об'єм необхідних щорічних витрат на відновлення СПЗК і направити більше ресурсів на розширене відтворення. Практика експлуатації свідчить про те, що найбільший вплив на економічно доцільний термін експлуатації конструкцій мають два чинники - щорічний розмір амортизації і середньорічні ремонтні витрати. Це дозволяє застосовувати найбільш раціональний метод подовження термінів експлуатації на основі відтворення капіталу основних фондів. Застосовано індикаторну оцінку інтегральних критеріїв (індексів) корозійно-економічного обліку, яка дозволяє враховувати ви- моги концепції Lean Six Sigma. Рассмотрены вопросы управления инновационной деятельностью для повышения коррозионной защищенности основных фондов. Для раскрытия экономической сущности мер защиты от коррозии предложены классификационные признаки циклов развития основных фондов по условиям коррозионной опасности или коррозионной защищенности с учетом нормы доходности систем противокоррозионной защиты конструкций (СПЗК). Подчеркнута необходимость принятия сбалансированных решений, направленных на обеспечение технологического обновления и продления ресурса промышленных объектов.Устойчивое развитие промышленного потенциала требует возобновления основных фондов предприятий. Анализ статистических данных свидетельствует, что инвестиции в развитие основных фондов осуществляются, преимущественно, за счет собственных средств предприятий. Предложен процессно-ориентированный подход к формированию инноваций в сфере защиты от коррозии на основе оценки инвестиционных рисков. Показано, что для формирования системы коррозионно-экономического учета следует использовать индекс уровня риска коррозионной защищенности.Увеличение коррозионной защищенности конструкций позволяет снизить объем ежегодных затрат на восстановление СПЗК и направить больше ресурсов на расширенное воспроизводство. Практика эксплуатации свидетельствует о том, что наибольшее влияние на экономически целесообразный срок эксплуатации конструкций имеют два показателя - ежегодный размер амортизации и среднегодовые ремонтные затраты. Это позволяет применить наиболее рациональный метод продления сроков эксплуатации на основе воссоздания капитала основных фондов. Использована индикаторная оценка интегральных критериев (индексов) коррозионно-экономического учета, позволяющая учитывать требования концепции Lean Six Sigma . The paper deals with the problem of innovation management for increasing the corrosion protection of the fixed assets. To disclose economic essence of the measures of corrosion protection, classification criteria are proposed for cycles of development of fixed assets under the terms of corrosion hazard or corrosion protection, with account for the rate of return of system of corrosion protection of structural steel (SCPSS) The need is underscore for making the balanced decisions on providing the process refurbishment and extending the service life of industrial facilities.Sustainable industrial development requires renewal of fixed assets of enterprises. Analysis of statistical data shows that investments in the development of fixed assets are made primarily at the expense of enterprises. A process-oriented approach is proposed for forming the innovations in the field of corrosion protection based on the investment risks assessment. It is shown, that to form a system of corrosion-and-economic accounting, the index of the level of the risk of corrosion protection should be used.Increase of the level of corrosion protection of structures allows reducing the annual cost of restoration of SCPSS and allocating more resources for extended reproduction. Operational practice demonstrates that two most significant factors affecting the economic life of structures are the amount of annual depreciation and average annual repair costs. This makes it possible to apply the most rational method of extending service life on the basis of recovering fixed capital. The indicator assessment of integral criteria (indices) of corrosion-economic accounting is used allowing considering the requirements of the Lean Six Sigma concept.