Проблеми застосування публічно-приватного партнерства у сфері інноваційного розвитку вугільної галузі та шляхи їх вирішення - Драчук, Ю.З.; Кочешкова, І.М.; Трушкіна, Н.В. (Економічний вісник Донбасу, 2017)
У статті проаналізовано проблеми вугільної галузі, які набули ще більшої гостроти у зв’язку з подіями на сході країни, зазначено, що людство ще не вичерпало усіх можливостей використання вугілля. У вугільній галузі навіть проекти технічного переоснащення одного очисного вибою через високу вартість гірничошахтного устаткування потребують дуже значних коштів. Обґрунтовано, що для вугільної галузі саме публічно-приватне партнерство (із залученням широкого кола зацікавлених мешканців громад шахтарських міст) може зробити можливим впровадження великих проектів інноваційного розвитку вугледобувних підприємств, бо держава не в змозі вкладати кошти в інноваційний розвиток вугільної галузі, а у самих вугледобувних підприємств бракує коштів для фінансування інновацій. Але для цього в країні потрібні певні зміни у законодавчих актах України, а саме: внесення певних змін до Закону України «Про державно-приватне партнерство», прийняття Закону України «Про венчурні фонди» та «Про венчурний бізнес в Україні». У статті обґрунтовано, що для інвестування великих інноваційних проектів доцільне застосування саме акціонерного краудінвестингу як найбільш сучасного виду публічно-приватного партнерства. Для того щоб інноваційна політика розвитку вугільної галузі сприяла створенню високопродуктивних, рентабельних, екологічних і диверсифікованих вугільних виробництв, розвитку територій, на яких знаходяться вугледобувні підприємства, треба прийняти Закон України «Про краудфандинг (краудінвестинг)» і розробити нормативно-методичні положення щодо краудінвестингу у вугільній галузі. В статье проанализированы проблемы угольной отрасли, которые приобрели еще большую остроту в связи с событиями на востоке страны, отмечено, что человечество еще не исчерпало всех возможностей использования угля. В угольной отрасли даже проекты технического переоснащения одного очистного забоя из-за высокой стоимости горно-шахтного оборудования требуют очень значительных средств. Обосновано, что для угольной отрасли именно публично-частное партнерство (с привлечением широкого круга заинтересованных жителей общин шахтерских городов) может сделать возможным внедрение крупных проектов инновационного развития угледобывающих предприятий, так как государство не в состоянии вкладывать деньги в инновационное развитие угольной отрасли, а у самих угледобывающих предприятий нет средств для финансирования инноваций.Но для этого в стране нужны определенные изменения в законодательных актах Украины, а именно: внесение некоторых изменений в Закон Украины «О государственно-частном партнерстве», принятие Закона Украины «О венчурных фондах» и«О венчурном бизнесе в Украине».В статье обосновано, что для инвестирования крупных инновационных проектов целесообразно применение именно акционерного краудинвестинга как наиболее современного вида публично-частного партнерства. Для того чтобы инновационная политика развития угольной отрасли способствовала созданию высокопродуктивных, рентабельных, экологических и диверсифицированных угольных производств, развитию территорий, на которых находятся угледобывающие предприятия, следует принять Закон Украины «О краудфандинге (краудинвестинге)» и разработать нормативно-методические положения относительно краудинвестинга в угольной отрасли. The article represents the analysis of problems in coal mining industry that have become more dramatic due to the events in the East of the country. It states that the mankind has not yet exhausted all opportunities of coal utilization. In the coal mining industry, even projects on re-equipment of a coalface require great investments due to the high cost of mining machinery. It is justified that public-private partnership attracting the wide range of interested representatives of miners’ towns public could provide major innovative projects introduction for the development of mining enterprises as the state is unable to invest funds to the innovation progress of the branch while mining enterprises themselves lack money for such financing. However the approach requires some changes in legislative acts of Ukraine, in particular, introduction of amendments to the Law of Ukraine «Government-private partnership», passing the Laws of Ukraine «Venture funds» and «Venture business in Ukraine». The article explains that for investing of large innovative projects it would be expedient to attract joint-stock crowdinvesting as the most advanced form of the public-private partnership. To make innovation policy of coal mining industry favorable for generation of high-productive, cost-effective, ecological and diversified coal mining enterprises, and development of areas where coal mining enterprises are situated it is necessary to pass the Law of Ukraine «Crowdfunding (crowdinvesting)» and to prepare normative-methodic provisions on the crowdinvesting in the coal mining industry.