Державне регулювання ринку туристичних послуг України - Сірик, А.Є. (Економічний вісник Донбасу, 2017)
У статті визначено існуючі моделі державного регулювання туристичної діяльності та основні нормативно-правові акти, які регламентують сферу туристичних послуг в Україні. Встановлено, що для України найбільш доцільно використовувати європейську модель. Розглянуто окремий досвід закордонних держав щодо кардинального реформування туристичної сфери задля підвищення її ефективності, проаналізовано діяльність окремих закордонних агентств та адміністрацій, які займаються просуванням національного туристичного продукту на міжнародному ринку та регулюють туристичні потоки. Запропоновано шляхи вдосконалення державного регулювання ринку туристичних послуг в Україні в частині прийняття окремих нормативно-правових актів, які регламентуватимуть діяльність окремих видів туризму; визначення окремої організації, яка буде займатися просуванням українського туристичного продукту на міжнародному ринку; гармонізації вітчизняного законодавства згідно до стандартів ЄС; створення сприятливого інвестиційного клімату тощо. В статье определены существующие модели государственного регулирования туристической деятельности и основные нормативно-правовые акты, регламентирующие сферу туристических услуг в Украине. Установлено, что для Украины наиболее целесообразно использовать европейскую модель. Рассмотрен отдельный опыт зарубежных государств по кардинальному реформированию туристической сферы для повышения ее эффективности, проанализирована деятельность отдельных зарубежных агентств и администраций, которые занимаются продвижением национального туристического продукта на международном рынке и регулируют туристические потоки. Предложены пути совершенствования государственного регулирования рынка туристических услуг в Украине в части принятия отдельных нормативно-правовых актов, которые будут регламентировать деятельность отдельных видов туризма; определения отдельной организации, которая будет заниматься продвижением украинского туристического продукта на международном рынке; гармонизации отечественного законодательства в соответствии со стандартами ЕС; создании благоприятного инвестиционного климата. The article defines the existing models of state regulation of tourism activities and the main regulatory and legal acts regulating the sphere of tourist services in Ukraine. It is established, for Ukraine it is most expedient to use the European model. The separate experience of foreign states on cardinal reforming of tourist sphere for increase of its efficiency is established, the activity of separate foreign agencies and administrations which are engaged in promotion of national tourist product in the international market and regulate tourist flows is analyzed. The author suggests ways to improve the state regulation of the tourist services market in Ukraine with regard to the adoption of certain regulatory and legal acts that will regulate the activities of certain types of tourism; Definition of a separate organization that will promote the Ukrainian tourist product on the international market; Harmonization of domestic legislation in accordance with EU standards; Creation of a favorable investment climate.