Науковий підхід до формування 3D-Моделі опису інвестиційних проектів - Стрєльніков, Р.М. (Економічний вісник Донбасу, 2017)
Проаналізовано світовий досвід економічної інтерпретації поняття «інвестиції». Виділено основні складові економічної категорії «інвестиції», які умовно можна розділити на взаємозалежні елементи, що характеризують економічну сутність даного терміну. Встановлено, що дані характеристики в динаміці визначення «інвестиції» складають логічний ряд, який складається із чотирьох основних блоків. Побудовано матрицю, що визначає можли- вий формат інвестування конкретних видів матеріальних або нематеріальних ресурсів у конкретний суб'єкт інвестування. Відзначено, що плоска модельпонятійної категорії «інвестиції» має статичні властивості і не враховує динаміку тимчасових складо- вих. Запропоновано додавання до плоскої схеми ба- зової матриці осі стратегічного часу і побудови об'ємної моделі категорії «інвестиції» у виді 3D-Моделі. Доведено, що отримана у результаті побудови 3D-Модель певного терміну дозволяє виділити споживачеві необхідний йому «понятійний кластер» і розглянути його тимчасову інтерпретацію. Проанализирован мировой опыт экономической интерпретации понятия «инвестиции». Выделены основные составляющие экономической категории«инвестиции», которые условно можно разделить на взаимозависимые элементы, которые характеризуют экономическую сущность данного термина. Установлено, что данные характеристики в динамике определения «инвестиции» составляют логический ряд, который состоит из четверых основных блоков. Построена матрица, которая определяет возможный формат инвестирования конкретных видов материальных или нематериальных ресурсов в конкретный субъект инвестирования. Отмечено, что плоская модель понятийной категории «инвестиции» имеет статические свойства и не учитывает динамику временных составляющих. Предложено добавление к плоской схеме базовой матрицы оси стратегического времени и построения объемной модели категории «инвестиции» в виде 3D-Модели. Доказано, что полученная в результате построения 3D-Модель определенного термина позволит выделить потребителю необходимый ему «понятийный кластер» и рассмотреть его временную интерпретацию. World experience of economic interpretation of investment concept is analysed. The basic constituents of economic category are distinguished investments that conditionally can be divided into interdependents elements, that characterize economic essence of this term. It is set that these descriptions in the dynamics of determination of investment make a logical row that consists of four basic blocks. A matrix that determines the possible format of investing of concrete types of material or nonmaterial resources in concrete subject of investing is built. It is marked that a flat model of concept category of investment is static characteristics and does not take into account the dynamics of temporal constituents. Adding to the flat chart of base matrix of axis of strategic time and construction of by volume model of investment category is offered as 3D-Mоdel. It is well-proven that the 3D-Mоdel of certain term got as a result of construction will allow to distinguish to the consumer a necessary to him concept cluster and to consider his temporal interpretation.