Зміни у соціально-культурному становищі купецького стану в Україні після реформ 1860–1870-х рр. - Донік, О.М. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2011)
У статті проаналізовано зміни у суспільному становищі купців в Україні пореформеної доби, зокрема соціально-культурні аспекти. Показано мотиви і форми активної інтеграції купецтва в громадське життя міст, формування нової системи соціокультурних цінностей у власному середовищі. В статье проанализированы изменения в общественном положении купцов в Украине пореформенной эпохи, в частности культурно-социальные аспекты. Показаны мотивы и формы активной интеграции купечества в общественную жизнь городов, формирования новой системы социокультурных ценностей в собственной среде. The article analyzes the cultural and social changes in the social situation of post-reform era merchants of Ukraine. Author examines the motives and forms of their active integration into the urban social life and also the development process of new system of socio-cultural values in their own environment.