Переселення українських селян до Сибіру у 1861–1917 рр.: чинники та наслідки - Шандра, В.С. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2011)
У статті робиться спроба з’ясувати чинники, що вплинули на переселення селянства з українських губерній до Сибіру у післяреформений період й у час наростання кризи влади на початку ХХ ст., його чисельний та соціальний склад. Пропонується періодизація переселенського руху, кожну хвилю якої верховна влада регламентувала, спрямовувала та використовувала для забезпечення імперських політичних цілей. Висвітлено наслідки цієї міграції та відзначено спроби українців ідентифікувати себе у сибірському територіальному просторі. В статье делается попытка выяснить причины, которые повлияли на переселение крестьянства из украинских губерний в Сибирь в пореформенный период и во время нарастания кризиса власти в начале ХХ в., его численность и социальный состав. Предлагается периодизация переселенческого движения, каждую волну которой верховная власть регламентировала, направляла и использовала для обеспечения имперских политических целей. Освещены последствия этой миграции и отмечены попытки украинцев идентифицировать себя в сибирском территориальном пространстве. Scientific investigation aims to determine factors that influenced the migration of peasants from the Ukrainian provinces to Siberia in period after the reforms and during the growing power crisis in the beginning of twentieth century and its numerical and social contents. It’s proposed the periodization of migration, when each wave of a government regulated, directed and used to support imperial political purposes. It’s specified consequences of such a powerful migration and noted the efforts Ukrainians to identify themselves in the Siberian regional and temporal spaces.