Чинники формування поглядів М. Костомарова на "єврейське питання" та історію українсько-єврейських взаємин - Любченко, В.Б. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2011)
Статтю присвячено формуванню поглядів Миколи Костомарова (1817–
1885) на «єврейське питання» та історію українсько-єврейських взаємин.
Автором аналізується комплекс суспільно значимих та приватно-особистісних
чинників, що мали вирішальний вплив на цей процес. Особлива увага приділяється ремінісценціям на «єврейську тему» в автобіографічних творах
історика. Статья посвящена формированию взглядов Николая Костомарова (1817–
1885) на «еврейский вопрос» и историю украинско-еврейских отношений.
Автором анализируется комплекс общественно значимых и приватно-личностных факторов, имевших определяющее влияние на этот процесс. Особое
внимание уделяется реминисценциям на «еврейскую тему» в автобиографических произведениях историка. This article studies the formation of M. Kostomarov’s (1817–1885) views on the
«Jewish question» and the history of Ukrainian-Jewish relationship. Author analyzes
the complex of socially important and private factors which crucially influenced this
process. A special attention is paid to the reminiscences of the «Jewish subject» in
autobiographical works of the historian.