Релігійні взаємини в Галичині воєнно-революційної доби: українська історіографія - Великочий, В.С. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2011)
У статті робиться спроба аналізу напрацювань і здобутків української історіографії як вітчизняної, так і зарубіжної із проблеми висвітлення міжконфесійних відносин у Галичині періоду Першої світової війни. Акцентується увага на основних наукових методологічних підходах до вивчення означеної проблеми в різні періоди розвитку української історіографії, вплив світоглядного чинника на трактування авторами історичних фактів та подій тієї епохи. Простежується дослідження впливу зовнішньополітичного чинника на розвиток церковно-релігійного життя в краї, його місця й ролі в суспільно-політичних процесах доби Першої світової війни. Пропонуються нові напрями досліджень проблеми з урахуванням європейського досвіду історичної науки. В статье делается попытка анализа наработок и достижений украинской историографии как отечественной, так и зарубежной относительно проблемы освещения межконфессиональных отношений в Галичине периода Первой мировой войны. Акцентируется внимание на основных научных методологических подходах к изучению отмеченной проблемы в разные периоды развития украинской историографии, влияние мировоззренческого фактора на трактовку авторами исторических фактов и событий той эпохи. Прослеживается исследование влияния внешнеполитического фактора на развитие церковно-религиозной жизни в крае, ее места и роли в общественно-политических процессах времен Первой мировой войны. Предлагаются новые направления исследований проблемы с учетом европейского опыта исторической науки. In the article is given it a shot analysis of works and achievements of Ukrainian historiography, both native and foreign, from the problem of throw lighting church and religious life in Galychyna of period of First world war. Attention is accented on basic scientific methodological approaches of studing the direct problem in different periods of development Ukrainian historiography, the influence of world outlook on interpretation by the authors of historical facts and events of that epoch. The influence of foreign policy factor is traced on development of church and religious life in edge, its place and role in the social and political processes of time of First world war. New directions in researching problems are offered in taking into account European experience of historical science.