Геоінформатика: історія становлення, предмет, метод, задачі (сучасна точка зору). Стаття XXVIII - Кулінкович, А.Є.; Якимчук, М.А. (Центр менеджменту та маркетингу в галузі наук про Землю ІГН НАН України, 2008)
У двадцять восьмій статті зазначеної серії публікацій проаналізовано фундаментальний закон геологічної історії, сформульований у вигляді простої математичної формули. Ця формула описує всю історію нашої планети з надзвичайною детальністю, аж до циклів з періодом в 172 тис. років. На основі сформульованого закону розроблений геохронологічний календар. Розглянуто проблеми верифікації геохронологічного календаря. Показано, що феномен утворення і розпаду суперконтинентів є циклічним за своєю природою і контролюється геохронологічним календарем. В двадцать восьмой статье данной серии публикаций анализируется фундаментальный закон геологической истории, сформулированный в виде простой математической формулы. Эта формула описывает всю историю нашей планеты с исключительной детальностью, вплоть до циклов с периодом в 172 тыс. лет. На базе сформулированного закона разработан геохронологический календарь. В статье рассматриваются проблемы верификации геохронологического календаря. Показано, что феномен образования и распада суперконтинентов является циклическим по своей природе и контролируется геохронологическим календарем. In the twenty eighth article of the given series of publications the fundamental law of the geological history, that has a form of a simple mathematical formula, is analyzed. This formula presents the whole history of our planet and does it in full detail, up to cycles with a period of 172 kyr. On the basis of this law the geochronological calendar is worked out. The present article discusses the problems of verification of the geochronological calendar. It is shown that the phenomenon of creation and disintegration of supercontinents is cyclic in its nature and is controlled by the geochronological calendar.