До питання розвитку літогенетичної тріщинуватості та нафтогазоносності глибокозанурених теригенних порід-колекторів Передкарпатського прогину і Дніпровсько-Донецької западини - Маєвський, Б.Й.; Бенько, В.М.; Здерка, Т.В.; Куровець, С.С. (Центр менеджменту та маркетингу в галузі наук про Землю ІГН НАН України, 2008)
Наведено порівняльну характеристику особливостей структурно-текстурної будови порід-колекторів Передкарпатського прогину і Дніпровсько-Донецької западини та їх нафтогазоносності. Визначено роль пошарової мікротріщинуватості у формуванні колекторських властивостей глибокозанурених порід-колекторів. Розглянуто можливий механізм формування літогенетичної тріщинуватості теригенних порід-колекторів, пов’язаний з особливостями їх седиментогенезу. Представлена сравнительная характеристика особенностей структурно-текстурного строения пород-коллекторов Предкарпатского прогиба и Днепровско-Донецкой впадины и их нефтегазоносности. Определена роль послойной микротрещиноватости в формировании коллекторских свойств глубокопогруженных пород-коллекторов. Рассмотрен возможный механизм формирования литогенетической трещиноватости терригенных пород-коллекторов, связанный с особенностями их седиментогенеза. A comparative description of features of structure and tecsture building of breeds-collectors and their oil and gas bearing of the Precarpathian foredeep basin and the Dnieper-Donetsk depression is done. It is defined the role of thinbeded microcracks in forming collector properties of deepsubmerged breeds-collectors. A possible mechanism of forming is considered to litogenetic cracks of clastic reservoir rocks, related to the features of their sedimentation.