Критичний стан повітряного середовища Києва. Прогнозні оцінки впливу на 2012 рік - Жуков, М.Н.; Вижва, С.А. (Центр менеджменту та маркетингу в галузі наук про Землю ІГН НАН України, 2008)
З нагоди проведення у 2012 р. європейського футбольного чемпіонату – унікальної для України події – виконано оцінку забруднення повітряного середовища Києва. На основі регресій, що описують динаміку погіршення екологічних показників та захворюваності населення, виконано прогноз захворюваності на 2012 р. за умови збереження існуючих тенденцій та відсутності заходів щодо їх зміни. За одержаними прогнозними оцінками, захворюваність, що має переважним чинником неблагополучний стан екології, зросте порівняно з 2000 р. (за різних захворювань) в 1,1 – 5,9 раза. Наведено пропозиції щодо заходів стосовно припинення негативного розвитку ситуації. В связи с проведением в 2012 г. европейского футбольного чемпионата – уникального для Украины события – выполнена оценка загрязнения воздушной среды Киева. На базе регрессий, которые описывают динамику ухудшения экологических показателей и заболеваемости населения, выполнен прогноз заболеваемости на 2012 г. при условии сохранения существующих тенденций и отсутствия мероприятий по их изменению. С полученными прогнозными оценками заболеваемость, которая имеет подавляющим фактором неблагополучное состояние экологии, возрастет по сравнению с 2000 г. (по разным заболеваниям) в 1,1 – 5,9 раза. Представлены предложения относительно мероприятий по прекращению негативного развития ситуации. On occasion of conducting the European soccer championship in 2012, which is a unique event for Ukraine, the estimation of air pollution in Kyiv is carried out. On the base of regressions which present the dynamics of worsening the ecological indexes and morbidity of population the sick rate prognosis for 2012 is set. It is done on condition of keeping the existing tendencies and absence of measures aimed at their change. With the obtained prognosis estimation the sick rate which is mostly caused by unfavourable ecological conditions will grow by 1,1–5,9 times comparatively with that of 2000 (in different diseases). Suggestions are presented concerning the prevention of the negative development of the situation.