Есе про чинники тривалого українського націєтворення - Шандра, В.С. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2012)
У публікації здійснено спробу з’ясувати чинники, які уповільнювали формування української політичної ідентичності у складі Російської імперії.
Зауважено, якими способами здобувалася лояльність місцевої еліти, зокрема
допущення до влади та освіти, як використовувалися антипольські настрої та
як мобілізувались її інтелектуальні можливості для розбудови держави.
Вибудувано кілька моделей поведінки діячів українського руху, які продемонстрували поєднання національних інтересів і можливостей імперії для збереження і формування українського простору. В публикации предпринята попытка выяснить факторы, которые замедляли формирование украинской политической идентичности в составе Российской империи. Определено, какими способами добывалась лояльность местной
элиты, в частности допущение к власти и образованию, как использовались
антипольские настроения и как мобилизовались ее интеллектуальные возможности для развития государства. Выстроено несколько моделей поведения
деятелей украинского движения, которые продемонстрировали сочетание национальных интересов и возможностей империи для сохранения и формирования украинского пространства. The article attempts to clarify the factors that slow down the formation of the
Ukrainian political identity in the Russian Empire. Identify the ways of finding the
loyalty of the local elite, in particular the assumption of power and education, used as
anti-Polish sentiment and how to mobilize its intellectual opportunities for the
development of the state. Built several models of behavior of the Ukrainian movement
leaders who have demonstrated a combination of national interests and abilities to
save the Empire and the formation of Ukrainian space.