Взаємозв’язок між результатами Великих реформ 1860–90-х рр. і Першої світової війни та їх наслідки для України - Лисенко, О.В. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2012)
У статті досліджені причини того, чому Великі реформи 1860−90 рр.,
призвівши до значної демократизації суспільно-політичного життя Російської
імперії, одночасно послабили її обороноспроможність. Проаналізовано, чому
стрімке зростання великої промисловості на території Наддніпрянщини не
забезпечило відповідного технічного переоснащення російської армії, крім того,
воно навіть загострило соціально-економічне становище в Україні. В статье исследованы причины того, почему Великие реформы 1860–90 гг.
привели к значительной демократизации общественно-политической жизни
Российской империи и одновременно ослабили ее обороноспособность. Проанализировано, почему стремительный рост крупной промышленности на территории Надднепрянщины не обеспечил соответственного технического
переоснащения российской армии, кроме того, он даже обострил социально-экономическое положение в Украине. The article explores the reasons why did the Great Reforms of 1860–90 years
which led to the significant democratization of the social and political life in the
Russian empire weaken in the same time its defense capacity. The article also analyses
why did not the rapid growth of heavy industry on the territory of Naddnipryanshchyna
provide corresponding rearmament of the Russian army, moreover, it even
complicated the social and economic situation in Ukraine.