Етнічна диференціація і процеси соціально-культурної адаптації підприємців України в пореформену добу - Донік, О.М. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2012)
У статті проаналізовано домінуючі групи в поліетнічному підприємницькому загалі підросійської України останньої третини ХІХ — початку
ХХ ст. та процеси їх соціально-культурної адаптації. З’ясовано, що не зважаючи на спільність групових і професійних інтересів, суттєва етнічна диференціація й обмежена готовність до інтеграції значної частини великої і середньої буржуазії України ставали на заваді процесу консолідації її в міцний і
дієздатний прошарок підприємців-господарників. В статье проанализированы доминирующие группы в полиэтнической предпринимательской среде Украины последней трети ХІХ — начала ХХ в., а также
процессы их социально-культурной адаптации. Установлено, что несмотря на
общность групповых и профессиональных интересов, существенная этническая
дифференциация и ограниченная готовность к интеграции значительной части
крупной и средней буржуазии Украины препятствовали процессу консолидации
её в сильную и дееспособную прослойку предпринимателей-хозяйственников. The article analyzes the dominant group in the polyethnical environment of
entrepreneurs’ in Ukraine at the last third of the XIX — аt the begging of the XX
centuries and also the processes of their socio-cultural adaptation in social life.
Author found out that despite the commonality and professional interests of the group,
colorful ethnic differentiation and limited commitment prevented the process of
consolidating into a strong and workable stratum of entrepreneurs-business
executives.