Правовий статус іноземних землевласників та колоністів українських губерній Російської імперії (кінець XVIII — перша половина ХІХ ст.) - Машкін, О.М. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2012)
У статті розглядаються питання юридичного статусу тих іноземців, які, опинившись упродовж 1796–1856 рр. на території Східної України, займалися тут землеробством і пов’язаними з ним галузями сільськогосподарського виробництва. Висвітлюється вплив основних положень як загальноімперського, так і місцевого законодавства самодержавної Росії на різні сторони економічного життя іноземних колоністів. Значну увагу приділено аналізові тих нормативних актів, що визначали положення представників різних європейських національностей в аграрному секторі краю. В статье рассматриваются вопросы юридического статуса тех иностранцев, которые, оказавшись в период с 1796 по 1856 годы на территории Восточной Украины, занимались здесь земледелием и связанными с ним отраслями сельскохозяйственного производства. Освещается влияние основных положений как общеимперского, так и местного законодательства самодержавной России. Значительное внимание уделено также анализу тех нормативных актов, которые определяли положение представителей разных европейских национальностей в аграрном секторе края. The article deals with the legal status of foreigners, once during the years 1796– 1856 in eastern Ukraine, is engaged in agriculture and related industries in agricultural production. Highlights the impact of the main provisions as imperial and local laws autocratic on various aspects of economic life of foreign colonists. Special attention is paid to the analysis of regulations that determine the position of representatives of various European nationalities in agriculture land.