Дислокація Російських військ на Поділлі наприкінці ХVІІІ — на початку ХІХ ст. - Скрипник, А.Ю. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2012)
У статті розглянуто становище краю як району військового розташування та опорного пункту російських військ. Досліджено становлення і формування системи військового адміністрування як головного чинника зміцнення імперської присутності на Поділлі. В статье рассмотрено положение края как района военного расположения и опорного пункта российских войск. Исследовано становление и формирование системы военного администрирования как главного фактора укрепления имперского присутствия в крае. The paper considers the situation in the region as a strongpoint of Russian military forces. Formation and development of the system of military administration as the main factor of imperial presence in Podillia has been investigated.