Дарданелли–Босфор–Одеська затока: шлях чорноморської ескалації Великої війни (1914 р.) - Усенко, П.Г. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2012)
Статтю присвячено впливові середземноморських акцій, вчинених німецькою дивізією влітку 1914 р. на подальший розпал Першої світової війни в Чорному морі. Розглянуто інспіраційний напад турецьких кораблів на українське узбережжя 16(29) жовтня того самого року. Статья посвящена влиянию средиземноморских акций, предпринятых германской дивизией летом 1914 г. по дальнейшему разжиганию Первой мировой войны в Черном море. Рассмотрено изначальное нападение турецких кораблей на украинское побережье 16(29) октября того же года. The article focuses on the influence of Mediterranian action events, wich had been taken by the German division at summer 1914 on further escalation of the First World War in the Black Sea, and considered initial attack of the Turkish ships at the Ukrainian cost on October 16(29), the same year.