Шкільна діяльність православного духівництва Правобережної України та процес підготовки Парафіяльної й Освітньої реформ 1864 р. - Степаненко, Г.В. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2012)
Пропонована стаття є спробою аналізу взаємовпливу двох резонансних
внутрішньополітичних процесів доби Великих реформ: залучення до системи
загальної початкової освіти звільнених від кріпосної залежності селян та
модернізації влаштування життя сільської парафії. Предлагаемая статья является попыткой анализа взаимовлияния двух резонансных внутреннеполитических процессов эпохи Великих реформ: вовлечения в
систему всеобщего начального образования освобожденных от крепостной
зависимости крестьян и модернизации устройства жизни сельского прихода. The present article is an attempt to analyze the interaction of two resonant
internal political processes of the Great Reforms era: involvement of liberated
serfdom peasants into universal primary education system and modernization of rural
parish life organization.