«Благородный осведомитель»: штрихи до портрета київського цензора Сергія Никипоровича Щоголєва - Коляда, І.А. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2012)
У статті здійснено спробу відтворити об’єктивний історичний портрет
одного з видних громадсько-політичних діячів м. Києва кінця ХІХ — початку
ХХ ст., який працював цензором і відзначався крайніми антиукраїнськими
поглядами. В статье предпринята попытка воссоздать объективный исторический
портрет одного из видных общественно-политических деятелей Киева конца
XIX — начала ХХ в., который работал цензором и отмечался крайними антиукраинскими взглядами. In the article we try to reproduce the objective historical portrait of one of the
major social and political activist in Kyiv in beg. XX th century. He worked censor
and marked the extreme anti-Ukrainian views. So, his person was very controversial.