Наполеонові "українці": шляхта Правобережжя у французьких планах воєнної кампанії 1812 р. - Ададуров, В.В. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2013)
У статті розглянуто спроби Наполеона Бонапарта підкорити своєму
впливові західну частину нинішньої України. Детально висвітлено кроки імператора французів в цьому напрямку, звернуто увагу на його спроби використати на власну користь у цій справі перш за все опозиційні до російського
самодержавства елементи місцевої польської шляхти. Відмічається, що навіть
після розгрому в Російській імперії та витіснення його військ за Німан,
Наполеон не полишав надії взяти реванш над ворогом, спираючись саме на
демографічно-економічний потенціал Півдня. В статье рассматриваются попытки Наполеона Бонапарта подчинить
своему влиянию западные регионы современной Украины. Подробно освещаются шаги императора французов в этом направлении, обращено внимание
на его попытки использовать в этом деле для собственных целей прежде всего
оппозиционные к русскому самодержавию элементы местной польской шляхты. Отмечено, что даже после разгрома в Российской империи и вытеснения
его войск за Неман, Наполеон не оставлял надежды взять реванш над врагом,
опираясь именно на демографический и экономический потенциал Юга. In the article attempts to Napoleon Bonaparte gain control over the western
regions of present-day Ukraine. Expands upon the steps of the Emperor of the French
in this regard, attention was paid to his attempts to use in this case for their own
purposes primarily opposition to Russian autocracy elements of the local Polish
gentry. It is noted that even after the defeat of the Russian Empire and the expulsion of
its troops beyond the Niemen, Napoleon gave up hope to take revenge on the enemy, it
is relying on the demographic and economic potential of the South.