Украинские губернии Российской империи в Отечественной войне 1812 года - Машкин, А.Н. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2013)
У статті розглянуто участь населення підросійської України в боротьбі з
арміями Наполеона, що вторглися в межі Російської імперії влітку 1812 р.
Показано значення українських земель у планах французького верховного керівництва, розстановку сил та хід бойових дій між супротивниками в межах
Південно-Західного краю та Малоросії. Розглянуто мобілізаційні заходи російського командування, процес формування українського козачого ополчення та
його фронтовий шлях. Охарактеризовано окупаційний режим, встановлений
прибічниками Наполеона на тимчасово зайнятих ворогом територіях, змальовано підривну діяльність його спецслужб в Києві та інших містах регіону,
участь українців у Закордонному поході російської армії. В статье рассмотрено участие населения российской части Украины в
борьбе с армиями Наполеона, которые вторглись в пределы Российской империи летом 1812 года. Показано значение украинских земель в планах французского верховного руководства, расстановку сил и ход боевых действий
между противниками в пределах Юго-Западного края и Малороссии. Рассмотрен комплекс мобилизационных мероприятий русского командования, процесс
формирования казачьего ополчения, его фронтовой путь. Охарактеризован
оккупационный режим, установленный сторонниками Наполеона на временно
занятых врагом территориях, описывается подрывная работа его спецслужб в
Киеве и других городах региона, участие украинцев в Заграничном походе российской армии. The article considers the participation of the population of the Russian part of
Ukraine in the fight against the armies of Napoleon, who invaded the territory of the
Russian Empire in the summer of 1812. Shows the importance of Ukrainian lands in
the plans of the French supreme leadership, alignment of forces and course of
hostilities between opponents within the Southwestern Region and Malorossia. The
complex of mobilization activities of the Russian command, the formation of Cossack
home guard, his front path. Characterized by the occupation regime established by
Napoleon’s supporters temporarily occupied by the enemy territories, describes his
work subversive secret services in Kiev and other cities in the region, the participation
of Ukrainians in foreign campaigns of the Russian army.