Башкиро-мещерякское войско в Отечественной войне 1812 года - Рахимов, Р.Н. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2013)
Йдеться про участь вихідців із Уфимської губернії Російської імперії
(башкирів та мещеряків) у боротьбі з Наполеоном у складі військ Олександра І.
Детально розглянуто процес формування з них полків іррегулярної кавалерії,
наведено свідчення щодо організаційної структури, кількісного складу, оснащення та озброєння останніх, районів тимчасового перебування окремих підрозділів, маршрутів руху на передову, виконання ними поліцейських функцій у
прифронтовій зоні, а також несення охоронної служби при особі британського
королівського представника в Ставці російського царя. Значне місце відводиться висвітленню перебування башкиро-мещерякських частин на території
України, у складі Третьої (Резервної, Обсерваційної) армії генерала О.П. Тормасова. Статья посвящена участию выходцев из Уфимской губернии Российской
империи (башкир и мещеряков) в борьбе с Наполеоном в составе войск Александра І. Детально рассмотрен процесс формирования из них полков иррегулярной кавалерии, приводятся сведения относительно организационной структуры, оснащения и вооружения последних, районов временной дислокации
отдельных подразделений, маршрутов движения на передовую, выполнения ими
полицейских функций в прифронтовой зоне, а также несения охранной службы
при британском королевском представителе в царской Ставке. Много говорится и о пребывании башкирско-мещерякских частей на территории Украины, в составе Третьей (Резервной, Обсервационной) армии генерала А.П. Тормасова. Article dedicated to the participation of people from Ufa province of the Russian
Empire (Bashkirs and Meshcheryakov) in the fight against the armies of Napoleon in
Alexander I. Discussed in detail the process of formation of these irregular cavalry
regiments, provides information on the organizational structure, equipment and
weapons past, districts temporary dislocation of individual units, routes to the front,
the performance of police functions in the frontal zone, as well as execution of security
services to the British royal representative in tsarist GHQ. Much is said about the stay
of Bashkir-mescheryakskih parts on the territory of Ukraine, as a part of the Third
(Backup, Observational) Army Gen. A.P. Tormasov.