Спроба організації роялістського походу герцогом А.Е. де Ришельє проти революційної Франції наприкінці XVIII ст. як перша спроба антинаполеонівського протистояння - Сидорович, Є.С. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2013)
У статті йдеться про спроби французів, котрі не прийняли буржуазно-
демократичної революції в себе на батьківщині й емігрували в південні регіони
Російської імперії, організувати на теренах Новоросії осередок спротиву республіканським ідеям. Відмічено непересічну роль у цій справі рояліста герцога
Армана-Еммануеля де Ришельє. Окреслено причини, через які вказаний намір не здійснився. В статье рассматриваются попытки французов, которые не приняли
буржуазно-демократическую революцию у себя на родине и эмигрировали в
южные регионы Российской империи, организовать в пределах Новороссии очаг
сопротивления республиканским идеям. Отмечено активное участие в этом
деле роялиста герцога Армана-Эммануэля де Ришелье. Очерчены причины, из-за
которых эта задумка не осуществилась. The article discusses the attempts of the French, who have not accepted the
bourgeois-democratic revolution in their homeland and emigrated to the southern
regions of the Russian Empire, to organize within Novorossia center of resistance
republican ideas. Is noted active participation in this matter of the royalist Duke
Armand-Emmanuel de Rishele. Delineated the reasons for which this idea has not
been realized.