М.І. Кутузов і Горошки: маловідомі факти з волинської біографії полководця та сучасність - Голяченко, О.С. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2013)
Стаття присвячена волинським сторінкам життя російського полководця,
переможця наполеонівської «армади двунадесяти язиків» у 1812–1813 рр.,
фельдмаршала М.І. Голєніщева-Кутузова (1745–1813). Детально описується
загальний стан маєтку полководця у с. Горошки Волинської губернії з 1792 р.,
його перший приїзд сюди у 1802–1803 рр., діяльність по налагоджуванню в
помісті селітроваріння, зброярства, вирощування льону тощо. Статья посвящена волынским страницам жизни выдающегося русского
полководца, победителя «армады двунадесяти языцей» в 1812–1813 гг.,
фельдмаршала М.И. Голенищева-Кутузова (1745–1813). Подробно характеризуется общее состояние имения полководца в с. Горошки Волынской губернии, описывается его первый приезд сюда в 1802–1803 гг., деятельность по заведению в поместье селитроварения, оружейного дела, выращивания льна и т.д. The article is devoted Volyn period of life the outstanding Russian commander,
winner of «a motley array yazytsey armada» in 1812–1813, Field Marshal
M.I. Golenishchev-Kutuzov (1745–1813). Details the general condition of the estate of
the commander in Goroshky of Volyn province, describes his first visit here in 1802–
1803. Activities in the institution in estate selitrovareniya, of arms manufacture, the
cultivation of flax, etc.