Михайло Семенович Воронцов: шлях від героя війни 1812 р. до новоросійського генерал-губернатора - Донік, О.М. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2013)
У статті висвітлюється важливий етап кар’єри відомого російського
державного діяча графа М.С. Воронцова, зокрема акцентується увага на його
участі у війні 1812 р., закордонних походах російської армії проти наполеонівських військ (1813–1814 рр.) та командуванні російським окупаційним
корпусом у Франції (1815–1818 рр.). Наголошується, що саме у цей період
М.С. Воронцов набув ті необхідні знання і досвід як у військовій, так і адміністративно-господарській сферах, які йому знадобилися для успішної діяльності на посаді новоросійського генерал-губернатора (1823–1844 рр.). В статье рассматривается важный этап карьеры известного российского
государственного деятеля графа М.С. Воронцова, в частности акцентируется
внимание на его участии в войне 1812 г., заграничных походах русской армии
против наполеоновских войск (1813–1814 гг.) и командовании русским оккупационным корпусом во Франции (1815–1818 гг.). Отмечается, что именно в
этот период М.С. Воронцов приобрёл те необходимые знания и опыт, как в
военной, так и административно-хозяйственной сферах, без которых не было б
успешной его деятельности на посту новороссийского генерал-губернатора (1823–1844 гг.). The article lightens up the important career stage of the famous Russian
statesman M.S. Vorontsov graph. Especially, attention leads on his participation in
the war of 1812, Russian army overseas maches against the Napoleon’s forces (1813–
1814s) and the control of Russian occupation corps in the France (1815–1818s).
Moreover, author noticed that during this period M.S. Vorontsov obtained all the
necessary knowledge and the practice in the military and administrative-economic
fields. In the future, they stood him in good stead for a successful activity as the
Novorossia Governor-General (1823–1844s).