Збірник документів про участь українського народу у Вітчизняній війні 1812 року: Проект (1945) та його реалізація (1948) в оцінці сучасників - Перелигіна, О.І. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2013)
У статті автор розглядає історію укладання першого й єдиного збірника
документів про участь України у війні 1812 р. з Наполеоном, проводить порівнювальний аналіз видання 1948 р. і збереженого авторського проекту 1945 р.,
оцінює внесок укладачів — українських радянських істориків Григорія Гербільського та В’ячеслава Стрельського — у вивчення теми. В статье автор рассматривает историю составления первого и единственного сборника документов об участии Украины в войне с Наполеоном 1812
года, проводит сравнительный анализ издания 1948 года и сохранившегося
авторского проекта 1945 года, оценивает вклад составителей — украинских
советских историков Григория Гербильского и Вячеслава Стрельского — в изучение темы. In the following article, the author reviews the history of compilation of the first
and only collection of documents on Ukraine’s participation in the war of 1812
against Napoleon, conducts a comparative analysis of the 1948 publication and the
extant 1945 original project, evaluates the contribution of the compilers — Soviet
Ukrainian historians Hryhorii Herbilskyi and Viacheslav Strelskyi — to the study of
the subject.