Теоретико-методичні засади висвітлення ролі історичної особи на уроках з історії України у 9 класі при вивченні теми: "Російсько-французька війна 1812 р. і Україна (І. Котляревський — організатор козацьких полків у війні 1812 р.)" - Коляда, І.А. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2013)
Проаналізовані підходи радянських та сучасних методистів щодо висвітлення ролі історичної особи на уроках історії України у 9 класі. На прикладі вивчення постаті І. Котляревського як організатора козацького ополчення у війні 1812 р. подано найоптимальніші методичні прийоми, використання яких сприятиме більш образному формуванню уявлень про цю історичну персоналію. Проанализированы подходы советских и современных методистов к освещению роли исторической личности на уроках истории Украины в 9 классе. На примере изучения личности И. Котляревского как организатора казацкого ополчения в войне 1812 г. поданы оптимальные методические приемы, использование которых будет способствовать формированию более образных представлений учеников об этой исторической персоналии. Soviet and modern methodists on highlighting the role of historical figure in the history classroom Ukraine in grade 9 were approached. As the example of using different methodists techniques is topic of formation cossack militia in war 1812 by I. Kotlyarevsky.