Трактат Афанасія Кальнофойського "Тератургіма або Чудеса…" в сучасному українському культурному просторі - Мех, Н.О. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2013)
Стаття присвячена видатній культурній події — виходу давнього трактату Афанасія Кальнофойського «Тератургіма або чудеса…». Цей стародрук,
що був укладений на початку ХVІІ ст., є логічним продовженням фундаментальних історичних праць «Повість минулих літ» та «Патерик Печерський». У статті подано аналіз самого терміна «тератургіма» та поняття
«чудо» у загальномовному словнику. Статья посвящена выдающемуся культурному событию — выходу древнего трактата Афанасия Кальнофойского «Тератургима или чудеса...». Эта
старинная книга, составленная в начале XVII века, является логическим
продолжением фундаментальных исторических трудов «Повесть временных
лет» и «Патерик Печерский». В статье представлен анализ самого термина
«тератургима» и понятия «чудо» в общеязыковом словаре. This article is devoted to outstanding cultural event — the release of an ancient
treatise Afanasii Kalnofoyskyi «Teraturhima or miracles ...». This ancient books,
which been concluded at the beginning of the seventeenth century, is a logical
continuation of fundamental historical works «Povist mynulyh lit» and «Pateryk
Pecherskyi». The article focuses on the term «teraturhima» and the term «miracle» in
the common vocabulary.