Подільність елементів зворотних послідовностей - Матюхіна, А.Г.; Оридорога, Л.Л. (Труды Института прикладной математики и механики, 2012)
Нехай un – n-е число Фiбоначчi, p – просте число. Тодi, якщо 5-квадратичний лишок у полi лишкiв за модулем p, то un(p-1) ≡ 0(modp), якщо 5-квадратичний нелишок, то un(p+1) ≡ 0(modp). Дається узагальнення цього результату на довiльнi зворотнi послiдовностi другого порядку Пусть un – n-ое число Фибоначчи, p – простое число. Тогда, если 5-квадратичный вычет в поле вычетов по модулю p, то un(p-1) ≡ 0(modp), если 5-квадратичный невычет, то un(p+1) ≡ 0(modp). Дается обобщение этого результата на произвольные возвратные последовательности второго порядка. Let un be the n-th Fibonacci number and let p be a prime number. We prove that un(p-1) ≡ 0(modp) if 5 is a quadratic residue in Zp and that un(p+1) ≡ 0(modp) if 5 is the quadratic nonresidue in Zp. A generalization of this result is also obtained for arbitrary recursive sequences of second order.