З історії формування організаційних засад державної політики повернення та реституції культурних цінностей в незалежній Україні - Кот, С. (Інститут історії України НАН України, 2010)
В статті розглядаються питання формування державних органів України в сфері розшуку та повернення втрачених культурних цінностей. Автор висвітлює процес створення Національної комісії з питань повернення в Україну втрачених культурних цінностей та її реоргаізацію в Державну службу контролю за переміщенням культурних цінностей через державний кордон України. В статье рассматриваются вопросы формирования государственных органов Украины в сфере розыска и возвращения утраченных культурных ценностей. Автор освещает процесс создания Национальной комиссии по вопросам возвращения в Украину утраченных культурных ценностей и ее реорганизацию в государственную службу контроля за перемещением культурных ценностей через государственную границу Украины. Following article considers the topics of forming state institutions of Ukraine related to retrieval and return of the lost cultural values. The author describes the process of estab lishing the National commission for return the lost cultural values to Ukraine and it’s reorganizing into the State Control Service for supervising the displacement of the cultural values over the state border of Ukraine.