Політичні переслідування краєзнавців м. Кам’янця-Подільського у 1933 р. (за матеріалами архівно-кримінальної справи № 275629) - Савчук, В. (Інститут історії України НАН України, 2010)
У статті досліджуються матеріали архівно-кримінальної справи на підставі яких були засудженні до різних термінів ув’язнення активні члени організації краєзнавчого руху на Кам’янеччині. Автор наголошує, що ця справа відбиває ставлення існуючої влади до поціновувачів рідної історії, культури, мови, які зазнали політичних репресій. В статье исследуются материалы архивно-уголовного дела, на основании которых были осуждены на разные сроки тюремного заключения активные члены краеведческого движения на Каменетчине. Автор акцентирует, что это дело отражает отношение существующей власти к ценителям родной истории, культуры, языка, которые подверглись политическим репрессиям. The author analyses the criminal case which served as a warrant for sentencing the active members of the regional studies movement of Kamianetchins to various durations of custody. Moreover, the author stresses that the case reflects the attitude of the current authorities to the connoisseurs native history, culture, language, whish were unwanted by the totalitarian system and were subjected to the political purges.