Грошові перекази як джерело доходу системи «Торгсину» в УСРР - Мельничук, О. (Інститут історії України НАН України, 2010)
У статті описано діяльність системи «Торгсин» в УСРР, показано значення грошових переказів для зростання доходів торговельної мережі. На основі архівних матеріалів, більшість з яких до наукового обігу введено вперше, висвітлено економічні та суспільні передумови викачування коштовностей та іноземної валюти у населення на користь держави, показано недоліки та зловживання. У висновку зазначається, що за допомогою системи «Торгсин» репресивними методами видобувалася валюта для потреб індустріалізації. В статье описана деятельность системы «Торгсин» в УССР, показано значение денежных переводов для увеличения прибыли торговой сети. На основе архивных материалов, большинство из которых в научный оборот были введены впервые, освещены экономические и социальные предпосылки выкачивания драгоценностей и иностранной валюты у населения в пользу государства, показано недостатки и злоупотребления. В выводах указывается, что с помощью системы «Торгсин» репрессивными методами доставалась валюта для индустриализации. In article the author describes the activities of «Torgsyn» system in USSR, shows the significance of money transfers for increase of profit of trading network, covers economical and social preconditions of extraction of valuables and foreign currency from people in country favor, tells about defects and misuses of this business. It was analyzed on the basis of archive materials most of which are used for the first time. The conclusion is grounded that foreign currency was extracted by retaliatory measures using «Torgsyn» system for industrialization.