Рух тверезості у Східній Галичині в середині ХІХ — першій третині ХХ ст. - Стасів, Я.В. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2013)
Розглянуто основні етапи руху тверезості в Галичині середини ХІХ — першої третини ХХ ст. як реакцію представників української інтелігенції на
цілеспрямовану алкоголізацію українського населення панівними народами.
Проаналізовано три періоди тверезницького руху, а також еволюцію форм та
методів боротьби за здоровий спосіб життя. Рассматриваются основные этапы трезвеннического движения в Восточной
Галичине в средине ХІХ — первой трети ХХ столетия, как реакция украинской
интеллигенции на целенаправленную алкоголизацию украинского населения со стороны
господствующих народов. Автор анализирует три этапа трезвеннического движения, а
так же эволюцию форм и методов борьбы за трезвость. The article consider the sobriety movement which originated in Eastern Ghalychyna in
the mid of the XIX-th — a first third XX-th centuries, as a reaction Ukrainian intellectuals to
goal-directed alkoholizacion of Ukrainian population on the part of authorities. The author
analyses the stages of a sobriety movement as well as the evolution of the forms and methods of
fight for sobriety.