Реформування комерційної освіти в Україні наприкінці ХІХ — на початку ХХ ст.: поєднання інтересів держави і підприємницького капіталу - Донік, О.М. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2013)
У статті розглядаються організаційні і фінансові заходи підприємницького
прошарку України наприкінці ХІХ — на початку ХХ ст. щодо створення мережі
комерційних училищ і торговельних шкіл, відповідних вищих навчальних закладів,
що було одним із виявів модернізаційних процесів в економіці українських
губерній. Наголошується, що в сфері реформування комерційної освіти урядова
політика залежала саме від ініціатив підприємців, й особливо купців, адже це
найбільше відповідало їхнім економічним та громадським інтересам. В статье рассматриваются организационные и финансовые мероприятия предпринимательской прослойки Украины в конце ХІХ — в начале ХХ вв. по созданию сети
коммерческих училищ и торговых школ, соответствующих высших специальных учебных заведений, что было одним из проявлений модернизационных процессов в экономике
украинских губерний. Отмечается, что в сфере реформирования коммерческого образования политика правительства зависела именно от инициатив предпринимателей, и особенно купцов, что более всего отвечало их экономическим и общественным интересам. This article examines the organizational and financial measures of entrepreneurial
stratum of Ukraine in the end of ХІХ — early ХХth century on the network creation of
commercial colleges and trade schools, corresponding higher special educational establishments.
This fact demonstrated the modernisation processes in the economy of the Ukrainian
provinces. Marked that in the reformation field of commercial education the governmental
policy depended exactly from entrepreneurs’ initiatives, especially the merchants, that
answered their economic and public interests more than all.