Земське вчительство українських губерній Російської імперії як соціально-професійна група (70–80 рр. ХІХ ст.) - Яременко, І.О. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2013)
Проаналізовано особливості правового і соціального статусу земського
вчителя Російської імперії наприкінці ХІХ ст. Особливу увагу приділено таким
аспектам питання, як умови прийняття на службу, соціально-матеріальні
права та переваги, інституційні взаємовідносини із державними органами
влади та земським керівництвом і т. ін. Проанализированы особенности правового и социального статуса земского учителя Российской империи в конце XIX ст. Особое внимание уделено таким аспектам
вопроса, как условия приема на службу, социально-материальные права и преимущества, институциональные взаимоотношения с государственными органами и земским руководством и т. д. Также констатировано незащищенность и недостаточную урегулированность их правового статуса. Features of the legal and social status of teachers sheriff Russian Empire in the late
XIX centuries analyzed. Focuses on the conditions of employment, relationship to leadership.
Defined insecurity and inadequate regulation of their legal status.