К проблеме формирования продуктивных горизонтов янтаря-сукцинита - Лебедь, Н.И.; Мацуй, В.М. (Інститут геологічних наук НАН України, 2009)
Розглянуто дискусійні питання теорії походження бурштину та утворення його родовищ: 1) вік та поширення розсипоутворюючого "мінералу" – протобурштину та його корінних першоджерел (бітумно-буровугільних пластів); 2) умови седиментації бурштину-сукциніту у прибережно-морських та морських обстановках. Зроблено висновок, що одним з основних критеріїв пошуку нових багатих розсипів бурштину-сукциніту в Україні, Білорусі та Польщі є перші проміжні колектори пізнього еоцену – раннього олігоцену. Вони представлені глауконітовими піщано-алеврито-глинистими осадками відносно глибоководної зони моря ("блакитна земля"). It have been considered discussible questions of theory of amber origin and deposits of it's forming, that is: 1) age and expansion of mineral protoamber as placer's of origin and its origin sources (bitumen and lignite layers); 2) conditions of sedimentation of amber succinite in near shore and marine circumstances. It has been drawn conclusion that one of the main criteria of searching for new abundant placers of amber-succinite within the Ukraine, Byelorussia and Poland are the first intermediate reservoirs of Late Eocene – Early Oligocene age. Glauconite sand-aleurolite-clay sediments of relatively deep-water sea zones (blue ground) represent them.