Разрез миоцена северного борта Причерноморской впадины - Вернигорова, Ю.В.; Князькова, И.Л.; Коваленко, В.А. (Інститут геологічних наук НАН України, 2009)
На підставі комплексного біостратиграфічного вивчення обґрунтовано вік міоценової частини розрізу північного борту Причорноморської западини. На досліджуваній території доказано наявність чокракських відкладів. Встановлено конкський вік ервілієвих та фоладових верств. Нові палеонтолого-стратиграфічні дані дозволили внести уточнення у датування деяких інтервалів розрізу опорної свердловини біля с. Тимошівка Запорізської області, що вивчалася раніше М.Ф. Носовським. Виявлено невідповідність узагальненого стратиграфічного розрізу міоценових відкладів вивчених свердловин з легендою "Держгеолкарти-200" Центральноукраїнської серії листів ("Приазовський та Південний р-ни") на рівнях тарханського, караганського, конкського та меотичного регіоярусів, що вказує на необхідність внесення корегувань у стратиграфічну частину серійних легенд. A biostratigraphic study of the northern slope of Prichernomorye Basin allows us to substantiate the age of its Miocene sequence. The presence of Chokrack sediments has been proved in the studied territory. The Konkian age of Ervilia and Pholad layers has been identified. Obtained paleontologic and stratigraphic data has resulted in age correction of some levels of a key-hole drilled near Timoshovka village, Zaporizhia region, previously studied by M.F. Nosovsky. This composite stratigraphic section of the Miocene sediments of studied holes is in disagreement with the legend of "Derzhgeolkarta-200" maps for the Central Ukraine (Priazovye and Southern regions). The disagreement, which points to the necessity of correction of the stratigraphic part of the legends, is observed between Tarkchanian, Karaganian, Konkian and Maeotian regional stages.