Організаційні заходи громадськості України щодо перегляду торгової угоди 1904 р. з Німеччиною (1913–1914 рр.) - Жилєнкова, І.М. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2014)
Висвітлено процес підготовки урядових установ та громадських організацій України до перегляду торгової угоди 1904 р. з Німеччиною (1913–1914 рр.).
Основну увагу зосереджено на їх роботі по узагальненню статистичних даних
щодо обсягу експортно-імпортних операцій, прибутків та збитків. Вказано на
прагнення окремих організацій реформувати митну систему з урахуванням
інтересів землеробства, тваринництва та інших галузей сільського господарства. Освещен процесс подготовки правительственных учреждений и общественных
организаций Украины к пересмотру торгового договора 1904 р. с Германией (1913–1914 гг.). Основное внимание сосредоточено на их работе по обобщению статистических данных по объему экспортно-импортных операций, доходов и убытков. Указано на стремление отдельных организаций реформировать таможенную систему
с учетом интересов земледелия, животноводства и других отраслей сельского хозяйства. Preparing process of Ukrainian government agencies and public organizations before
sales agreement revision of 1904 with Germany (1913–1914) is shown. Main attention is paid
to their work on statics generalization concerning the amount of export and import operations,
earnings and looses. Striving of some organizations to change customs system considering
interests of agriculture, stock-rising and other kinds of farming.