Суспільні настрої в Україні під час Першої світової війни - Вільшанська, О.Л. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2014)
У статті висвітлено зміни у суспільній свідомості та настроях населення України, що відбулися з початком Першої світової війни. Зокрема це: патріотичне піднесення, поширення в суспільстві ідей доброчинності, антинімецьких настроїв, реакція загалу на антиалкогольне законодавство, зростання цікавості до зовнішньої політики та військової справи, розповсюдження чуток, а також, виникнення шпигуноманії. В статье отражены изменения в общественном сознании и настроениях населения Украины, произошедшие с началом Первой мировой войны. В частности это: патриотический подъем, распространение в обществе идей благотворительности, антинемецких настроений, реакция общественности на антиалкогольное законодательство, рост интереса к внешней политике и военному делу, распространение слухов, а также, возникновение шпиономании. The article describes the changes in the public consciousness and moods of the population of Ukraine, which were caused by the beginning of the World War I. In particular there was patriotic fervor, spreading of charity ideas in the society and anti-German moods, public reaction to anti-alcohol legislation, increase of the interest in foreign policy and military affairs, spreading of rumors, the emergence of spy mania.