Українська інтелігенція у роки Великої війни: поліційно-жандармський нагляд та політика репресій - Коляда, І.А. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2014)
Висвітлено особливості нагляду органів поліції Російської імперії за українською інтелігенцією, наведено зміст оперативних поліційних даних, що ставали
підставами для переслідування діячів національного руху, застосування щодо них репресивних заходів. Освещены особенности надзора органов полиции Российской империи за украинской интеллигенцией, рассмотрено содержание оперативных полицейских данных,
которые сбыли основаниями для преследования деятелей национального движения, применения к ним репрессивных мер. In the article the characteristics of supervision of the police of the Russian Empire for the
Ukrainian intelligentsia was shown, the content of the operational police data was considered.
This content was a reason of the bases for the prosecution of leaders of the national movement,
the application to them of repressive measures.